Eğitim Bilgileri
2017 - 2021
2017 - 2021Doktora
University of Nebraska-Lincoln, Tarım Bilimleri ve Doğal Kaynaklar Fakültesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Amerika Birleşik Devletleri
2012 - 2015
2012 - 2015Yüksek Lisans
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
2007 - 2012
2007 - 2012Lisans
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Araştırma Alanları
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrolü
Gıda Biyoteknolojisi
Akademik Ünvanlar / Görevler
2025 - Devam Ediyor
2025 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2024 - 2025
2024 - 2025Araştırmacı
Teagasc, Gıda Kimyası ve Teknolojisi
2023 - 2025
2023 - 2025Öğretim Görevlisi Dr.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2021 - 2023
2021 - 2023Araştırmacı
Texas Tech University, Hayvan ve Gıda Bilimi
2017 - 2021
2017 - 2021Araştırma Görevlisi
The University of Nebraska-Lincoln, Gıda Bilimi ve Teknolojisi
2013 - 2017
2013 - 2017Araştırma Görevlisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Makaleler
Tümü (13)
SCI-E, SSCI, AHCI (13)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (13)
Scopus (13)
2026
20261. An integrated qualitative farm-to-fork approach to rank foodborne pathogens associated with mastitis-affected raw milk from Irish dairy farms to the consumer
Della D., Millar R., Pellegrino A., DOĞAN Ö. B., Tiwari U., Bolona P. S., et al.
FOOD CONTROL
, cilt.179, 2026 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20242. Comparison of Three Preharvest Sampling Strategies to Monitor Pathogens in Cattle Lairage Areas
Flach M. G., DOĞAN Ö. B., Miller M. F., Sanchez M. X., Brashears M. M.
JOURNAL OF FOOD PROTECTION
, cilt.87, sa.4, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20233. Validation of a Bacteriophage Hide Application to Reduce STEC in the Lairage Area of Commercial Beef Cattle Operations
Flach M. G., DOĞAN Ö. B., Miller M. F., Sanchez-Plata M. X., Brashears M. M.
FOODS
, cilt.12, sa.23, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20234. Prevalence of Foodborne Pathogens in Pacific Northwest Beef Feedlot Cattle Fed Two Different Direct-Fed Microbials
Flach M. G., Dogan Ö. B., Kreikemeier W. M., Nightingale K. K., Brashears M. M.
Journal of Food Protection
, cilt.86, sa.10, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Understanding potential cattle contribution to leafy green outbreaks: A scoping review of the literature and public health reports
Dogan Ö. B., Flach M. G., Miller M. F., Brashears M. M.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
, cilt.22, sa.5, ss.3506-3530, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20226. Reduction of Pathogens in Feces and Lymph Nodes Collected from Beef Cattle Fed Lactobacillus salivarius (L28), Lactobacillus acidophilus (NP51) and Propionibacterium freudenreichii (NP28), Commercially Available Direct-Fed Microbials
Flach M. G., Dogan Ö. B., Kreikemeier W. M., Nightingale K. K., Brashears M. M.
Foods
, cilt.11, sa.23, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20227. Quantitative modeling of the survival of Listeria monocytogenes in soy sauce-based acidified food products
Dogan Ö. B., Stratton J., Arciniega A., Clarke J., Tamplin M. L., Bianchini A., et al.
International Journal of Food Microbiology
, cilt.370, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20228. Bio-Mapping of Microbial Indicators to Establish Statistical Process Control Parameters in a Commercial Beef Processing Facility
Vargas D. A., Rodríguez K. M., Betancourt-Barszcz G. K., Ajcet-Reyes M. I., Dogan Ö. B., Randazzo E., et al.
Foods
, cilt.11, sa.8, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
20229. A systematic review and meta-analysis of the efficacy of processing stages and interventions for controlling Campylobacter contamination during broiler chicken processing
Dogan Ö. B., Aditya A., Ortuzar J., Clarke J., Wang B.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
, cilt.21, sa.1, ss.227-271, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202010. Quantitative assessment of microbial quality and safety risk: A preliminary case study of strengthening raspberry supply system in Chile
Ortúzar J. E., Dogan Ö. B., Sotomayor G., Jiménez C., Clarke J., Flores R. A., et al.
Food Control
, cilt.113, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202011. Risk-based assessment and criteria specification of the microbial safety of wastewater reuse in food processing: Managing Listeria monocytogenes contamination in pasteurized fluid milk
Dogan Ö. B., Meneses Y. E., Flores R. A., Wang B.
Water Research
, cilt.171, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2019
201912. A quantitative microbial risk assessment model of Campylobacter in broiler chickens: Evaluating processing interventions
Dogan Ö. B., Clarke J., Mattos F., Wang B.
Food Control
, cilt.100, ss.97-110, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201713. Detoxification of Groundnut Cake Naturally Contaminated with Aflatoxin B-1 Using Rhodococcus erythropolis in Shake Flask Bioreactors
Dogan Ö. B., ÖNAL ULUSOY B., Bozoglu F., Sagdicoglu-Celep A. G., ÇEKMECELİOĞLU D.
WASTE AND BIOMASS VALORIZATION
, cilt.8, sa.3, ss.721-731, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2018
20181. Co-production of pectinase, xylanase and cellulase complex using Bacillus subtilis grown on food processing wastes
ÇEKMECELİOĞLU D., DOĞAN Ö. B.
EurAsia 2018 Waste Management Symposium, 2 - 04 Mayıs 2018, (Tam Metin Bildiri)
2015
20152. Optimization of growth and aflatoxin B1 detoxification conditions of Rhodococcus erythropolis in naturally contaminated groundnut meal
DOĞAN Ö. B., ÖNAL ULUSOY B., BOZOĞLU T. F., SAĞDIÇOĞLU CELEP A. G., ÇEKMECELİOĞLU D.
VII th International Bioengineering Congress, 19 - 21 Kasım 2015, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Risk-based management in the grain supply chain
Wang B., Zhang Y., Doğan Ö. B., Sabillon L.
Food Safety Grain Based Foods, Andréia Bianchini,Jayne Stratton, Editör, Elsevier, Massachusetts, ss.395-421, 2025