Benzetilmiş Tavlama Algoritması ile Adaptif Ağ Tabanlı Bulanık Mantık Çıkarım Sisteminin (ANFIS) Eğitilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Bülent HAZNEDAR

Danışman: Adem Kalınlı

Özet:

Zor problemlerin çözümünde yaygın olarak kullanılan Adaptif Ağ Tabanlı Bulanık Mantık Çıkarım Sistemi (ANFIS), örneklerden öğrenebilme ve öğrenmiş olduğu bilgiyi belirli kurallara bağlı olarak ağ üzerinde dağıtabilme yeteneği olan esnek ve güçlü bir yapay zekâ tekniğidir. Başlangıç ve sonuç parametrelerinden oluşan ANFIS parametrelerinin eğitimi, doğrusal olmayan oldukça zor bir optimizasyon problemidir. Bu kapsamda, ANFIS’in eğitimi için geleneksel algoritmalar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, geleneksel algoritmalar ile ANFIS parametrelerinin eğitimi çok uzun süreler gerektirebilmekte ve özellikle zor problemlerdeki performansı çoğunlukla düşük olmaktadır. Bu tez çalışmasında, ANFIS modelinin başarılı bir şekilde eğitilmesi için yapay zekâ optimizasyon algoritmalarından iteratif tabanlı benzetilmiş tavlama (SA) algoritmasının kullanılması önerilmiştir. Önerilen yaklaşımın performansı farklı problemler üzerinde incelenmiş ve elde edilen sonuçlar farklı yöntemlere ait sonuçlarla karşılaştırılmıştır.

 

Tez kapsamında, dinamik sistemlerin kimliklendirilmesi amacıyla ANFIS modeli SA algoritması kullanılarak eğitilmiş ve elde edilen sonuçlar farklı yöntemlere ait sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, mikrodizi gen ifade verilerini sınıflandırmak için de çalışmalar yapılmıştır. Sınıflandırmada kullanılan ANFIS modelinin eğitilmesi için SA algoritması kullanılarak, önerilen yöntemin performansı farklı algoritmaların performanslarıyla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan SA algoritmasının, ANFIS parametrelerini eğitmede başarılı bir şekilde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.

 

SA algoritmasının küresel optimuma erişebilmesi için gereken süre başlangıç çözümüne bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu durum temel SA algoritmasının dinçlik bakımından performansını çoğunlukla düşürmektedir. Popülasyon tabanlı algoritmaların ise çözümlerin bir seti ile çalışması, araştırmanın küresel optimumun bulunduğu bölgeye hızla erişmesini sağlamaktadır. Tez çalışması kapsamında, SA algoritmasının yukarıda bahsedilen dezavantajını ortadan kaldırıp performansını artırmak için, popülasyon tabanlı algoritmaların paralel yapı avantajını kullanarak yeni bir paralel benzetilmiş tavlama algoritması (PSA) modeli önerilmiştir. Önerilen modelin performansı doğrusal ve doğrusal olmayan dinamik sistemlerin kimliklendirilmesi amacıyla ANFIS parametrelerinin eğitilmesi için kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda temel SA algoritmasının performansında önemli düzeyde iyileşme sağlandığı görülmüştür.