Rheological characterization of tahin/pekmez (sesame paste/concentrated grape juice) blends


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: ELİF ARSLAN

Danışman: Meryem Esra Yener

Özet:

Bu çalışmanın amacı, tahin/pekmez karışımlarının degişik tahin derişimlerinde (20-32%) ve sıcaklıklardaki (35-65 °C) akma özelliklerinin çift silindirli döner özlülükölçer ile saptanmasıdır. Örnekler yedi değişik dönme hızında ve artan sıra ile incelenmiştir. Kayma hızları (0.75-63.9 s-1) üs yasası yaklaşımı yöntemi ile hesaplanmıştır. Çalışılan tüm sıcaklık ve derişimlerde, tahin/pekmez karışımlarının Newtonsu olmayan, kaymayla incelen davranış gösterdiği tespit edilmiştir. Görünür özlülüğün kayma hızıyla değişimine ilişkin deneysel bulgular üs yasası ile açıklanmıştır. Model koşullu değişmezleri olan, akış davranışı göstergesi, n, 0.7-0.85 aralığında, kıvam göstergesi, K ise 282-2547 mPa.sn vi aralığında değişmektedir. Karışımların görünür özlülüğü, µa, ve kıvam göstergesi, K artan derişim ve azalan sıcaklıkla artmaktadır. K’nın sıcaklığa bağımlılığı, Arrhenius türü bir denklemle tanımlanmıştır. Karışımların etkinlik enerjileri tahin derişiminin %20’den % 32’ye artması ile 13376’den 28592 J/mol’a yükselmektedir. Akış davranış göstergesi sıcaklıktan etkilenmiş fakat belirgin bir değişim göstermemiştir. K ile tahin derişimi arasındaki ilişki logaritmik ve üssel fonksiyonlarla açıklanmış, bu arada tahin derişiminin akış davranış göstergesi üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır. Üssel ilişkinin Ea’nın tahin derişimi ile değişimini açıklamada daha iyi olduğu bulunmuştur.