Popülizm tartışmalarına eleştirel bir yorum : ithal ikameci kalkınma stratejilerine özgü bir siyasal biçim mi, bir hegemonya projesi mi?


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: Devrim Burcu Eğilmez

Danışman: OSMAN GALİP YALMAN

Özet:

1929 Ekonomik Bunalımı ve onu izleyen 2. Dünya Savaşı gelişmekte olan birçok ülkenin ekonomik ve siyasi alanlarında önemli dönüşümlere sebep olmuştur. Değişen birikim modelleri, siyasi söylemler, sınıfsal dengeler ve siyasi rejimler bu gelişmeler içerisinde özellikle öne çıkanlardır. Bu çalışmanın temel amacı da gerek Latin Amerika gerekse Türkiye bağlamında bu değişimleri anlamaya ve açıklamaya çalışan ve popülizm kavramını temel alan çalışmaların eleştirel bir yorumunu yapmaktadır. Bu tartışmalarda öne çıkan eğilim popülizm ve ithal ikameci kalkınma stratejileri arasında bir bağ kurmak yönünde olmuştur. Bu çalışmada, Arjantin ve Brezilya örneklerinin yanısıra Türkiye'de de 1929 Bunalımından 1980'lere kadaryaşanan gelişmeleri popülist politikalar ve ithal ikameci sanayileşme stratejileri arasında bir bağ kurarak analiz etmeye çalışan yaklaşımların yeterli bir açıklama sunmadığı, diğer taraftan, popülist politikaların hegemonya projeleri olarak algılandığı ölçüde gelişmeleri anlamamıza yardımcı olabileceği savunulmaktadır.