GÖRDES NİKEL KOBALT PROSES TESİSİNDE YAPILAN RİSK DEĞERLENDİRMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: ELİF TORUN BİLGİÇ

Danışman: Nuray Demirel

Özet:

Yüksek basınçlı asit liçi (YBAL) tesisi çoğunlukla düşük tenörlü laterit cevherler için kullanılan bir yöntemdir. YBAL prosesi, doğası gereği karışık bir çalışma sistemine sahip olduğu için ciddi iş kazalarına sebep olabilir. Proseste yaşanan bazı arızalar, insan hayatı, toplum, çevre ve ekonomi üzerinde geri döndürülemez, yıkıcı etkilere yol açmaktadır. Tehlike tanımlaması, risk değerlendirme çalışması için ön önemli adımlardan biridir. Bu nedenle, tehlike ve risklerin araştırılıp, oluşma ihtimalini azaltmak ve bu tip ciddi kazaları önlemek firma ve toplum için çok önemlidir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Manisa İlinin Gördes İlçesinde yer alan nikel laterit cevherine uygulanan yüksek basınçlı asit liçi tesisinin risk değerlendirmesi yapılmıştır.

 

Bu çalışma, YBAL tesisindeki potansiyel tehlike ve risklerin araştırılması ve sonucunda risk değerlendirme yapılmasını amaçlamaktadır. Bu risk değerlendirmesi, tesisin risk değerlendirme planları ve risk yönetim stratejilerini geliştirmeye katkı sağlayacaktır. Öncelikle, sistemin çalışma prensibi üzerine araştırma yapılacak, ünitelerde oluşabilecek tehlikelerin belirlenmesi, tehlikelerden kaynaklanan sonuçların mühendislik hükümlerine ve önceki çalışmalara dayanarak olasılık ve şiddetinin tahmin edilmesi ve riskin kabul edilebilirliğine karar verilmesi, riski ortadan kaldırmak ya da azaltmak için önlem ve tavsiyeleri planlamak için çalışma yapılmıştır. Ayrıca, 2014-2018 yılları arasında gerçekleşen kazalarda üretim bölgesi, meslek ve çalışma saatleri gibi parametreler incelenerek dikkat edilmesi gereken konular saptanmıştır.

 

Bu çalışmanın sonucunda, YBAL bölgesinin doğası gereği en riskli bölge olduğu ve tesisteki kabul edilemez derecedeki risklerin, seviye, akış, basınç, sıcaklık takip sistemi, control vanası, tali güvenlik bariyeri, kilitleme sistemi, yedek pompa, seviye alarmı gibi önlemlerle azaltılabileceği sonucu çıkmıştır. Kaza istatistiklerine gore, neredeyse tüm kazaların eğitim, iş güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve idari düzenlemeler ile önlenebileceği ortaya çıkmıştır.

 

Bu çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetim sisteminin çevresel ve finansal olarak bütünleşmesi ve tüm sistemin sürdürülebilir hale gelmesine katkı sağlayabilir. Bu çalışma alanı, Türkiye’de tek olduğundan ileride kurulması planlanan benzer tesisler için emsal teşkil edebilir. Ayrıca, tesisteki iş kazalarının incelenmesi riskli bölge ve durumların üzerine yoğunlaşılarak; uygun kaza önleme teknikleri ve eğitimlerle iş kazalarının önlenmesini sağlayacaktır.