Manyetik Rezonans Tabanlı Elektrik Akımı ve İletkenlik Görüntüleme


Eyüboğlu B. M.

TÜRKRAD 2019 Türk Radyoloji Derneği Radyoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2019, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Vücut içinde dokuların elektriksel özelliklerinin birbirinden farklı olduğu, bu özelliklerin dokuların sağlıklı olması ya da olmaması ve fizyolojik işlevleri ile değiştiği bilinmektedir. Buradan hareketle, 1980’li yıllarda Sheffield Üniversitesi’nde vücut yüzeyine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla dokuların elektriksel empedanslarının ölçülmesiyle, doku iletkenlik dağılımı görüntülerinin oluşturulduğu Elektriksel Empedans Tomografisi (EET) yöntemi geliştirilmiştir [1]. Günümüzde bazı klinik uygulamalara yönelik olarak tasarlanmış ticari EET sistemleri üretilmektedir. EET yönteminin fiziksel kısıtları nedeniyle elde edilen görüntülerin düşük uzamsal çözünürlüğü yöntemin uygulama alanlarını önemli ölçüde kısıtlamaktadır.

Diğer taraftan, manyetik rezonans akım yoğunluğu görüntüleme (MRAYG) yönteminin geliştirilmesiyle, manyetik rezonans elektriksel empedans tomografisi (MREET), yüksek çözünürlüklü iletkenlik görüntüleri elde etme potansiyeline sahip bir görüntüleme yöntemi olarak önerilmiştir [2]. Bir hacim iletkene uygulanan elektrik akımı potansiyel ve manyetik alan dağılımı oluşturur. Uygulanan akım sonucunda oluşan manyetik alanın, manyetik rezonans (MR) sisteminin statik manyetik alanı ile aynı yöndeki bileşeni aynı MR gradyan alanı gibi MR sinyalinin fazını değiştirir. MR görüntüleme teknikleri kullanılarak MRAYG’de bu faz değişiminden manyetik akı yoğunluğu dağılımı hesaplanır. Manyetik akı yoğunluğu dağılımı, akım yoğunluğu ve iletkenliğin görece dağılımı ile ilgilidir [3]. MREET ölçümlerinin iletkenlik dağılımına duyarlılığı konumdan bağımsızdır ve milimetrik uzamsal çözünürlükte iletkenlik görüntüleri elde edilebilmektedir.

Bu konuşmada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Manyetik Rezonans Görüntüleme Araştırma Laboratuvarı’nda MRAYG ve MREET teknikleri üzerine yapılan çalışmalar ve sonuçları sunulacaktır.