the Annual Conference of the Society for the Social Studies of Science, Toronto, Kanada, 6 - 09 Ekim 2021, ss.1
Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge), ekonomik kalkınma ve politika tasarımı ile ilgili literatür, araştırma süreçlerinin dinamiklerini, yani “bilim bilimi”ni anlamanın verimli politikaları şekillendirmede çok önemli olduğunu göstermektedir. Wagner'in belirttiği gibi, "modern bilim yoğun bir şekilde sosyaldir" ve işbirliği, fiziksel sermaye, bilgi ve yetenekler dahil olmak üzere gerekli kaynakları sağlamanın iyi bir yoludur. Buna paralel olarak, araştırma ağlarının artan rolü ve bilimin küreselleşmesi, bilim bilimindeki son eğilimler arasında yer almaktadır. Ülkeler ayrıca bilimsel sistemlerinin “uluslararasılaşmasını” teşvik ediyor.
Dolayısıyla bu çalışma, Türkiye'nin bilimsel üretkenlik ile ilgili son dönemdeki hedefleri dikkate alınarak Türkiye'nin araştırma ağları ile entegrasyonunun nasıl yapılandırılması gerektiğine cevap vermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, karma yöntem yaklaşımını (bibliyometrik değerlendirme ve görüşmelerin birleşimini) kullanarak, Türkiye'nin araştırma ağlarına entegrasyonuna, ağ seçimlerini etkileyen faktörlere ve ağların araştırmalar üzerindeki etkilerinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi örneğinde değerlendirilmesine genel bir bakış sunuyoruz. (O.D.T.Ü). Ön bulgular, araştırmacıların eğitim geçmişinin ve uluslararası konferanslara katılımın ağlara erişim için önemli kanallar olduğunu göstermektedir; altyapı, ortakların yetenekleri ve finansman kanalları ağ tercihleri için kritik faktörlerdir. Ayrıca, üniversitelerin finansman, işe alım, terfi ve personel politikaları gibi çok çeşitli konularda iyileştirmeler yapılabilir.
The literature on research and development (R&D), economic development and policy design suggest that understanding dynamics of research processes, i.e. “science of science” is crucial in shaping efficient policies. As Wagner has indicated, “modern science is intensely social” and collaboration is good a way to provide necessary resources including physical capital, knowledge, and capabilities. In line with that, increasing role of research networks and globalization of science are among the recent tendencies in the science of science. Countries are also promoting “internationalization” of their scientific systems.
As such, this study aims to answer how Turkey’s integration with research networks should be structured considering Turkey’s recent targets related to scientific productivity. In this respect, using mixed methods approach —combination of bibliometric assessment and interviews— we provide an overview of Turkey’s integration to research networks, factors affecting network choices, and an evaluation of the effects of networks on research in the case of Middle East Technical University (METU). Preliminary findings indicate that educational background of researchers and attendance to international conferences are important channels for networks access; infrastructure, capabilities of the partners and funding channels are critical factors for network preferences. Furthermore, improvements can be made on a wide range of issues including funding, recruitment, promotion, and staff policies of the universities.