Türkiye'de COVID-19 Salgını Sırasında Veri Savaşları: Düzenleyici Bilim, Güven, Risk ve Vatandaş Bilimi


Ilhan A. O., Aydinoğlu A. U.

Türkiye’de Vatandaş Odaklı Kamu Politikası Yapımı, Volkan Göçoğlu,Naci Karkın, Editör, Springer Nature, Zug, ss.289-309, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Springer Nature
  • Basıldığı Şehir: Zug
  • Sayfa Sayıları: ss.289-309
  • Editörler: Volkan Göçoğlu,Naci Karkın, Editör
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mevcut Bilim ve Teknoloji Çalışmaları (STS) literatüründe bilimin demokratikleşmesi, katılımcı yönetim ve vatandaş bilimi konularında giderek artan sayıda araştırma bulunmaktadır. COVİD-19 salgını, sınırlı veri mevcudiyeti ve politika oluşturmadaki müzakere süreci nedeniyle yalnızca tıbbi anlamda değil, aynı zamanda kamu politikası açısından da bir zorluktur. Bu çalışma, Türkiye'de COVID-19 salgını sırasında vatandaş merkezli kamu politikası yapımında veri aktivistlerinin rolüne odaklanmaktadır. Bir veri boşluğunun bulunduğunu ve veri aktivistlerinin, halkın bilgi açlığını gidermek ve Twitter aracılığıyla müzakere sürecini kolaylaştırmak için mevcut verilerle son derece yaratıcı hale geldiğini iddia etmek için iki vakayı inceliyoruz. Her durumda, veri aktivistleri resmi söyleme meydan okudular ve veri analizlerini kamuoyunun kolayca anlayabileceği açık ve öz bir şekilde sundular. Twitter'ın bilimin demokratikleşmesinde artan önemi, çoğu etkileşimin gerçekleştiği ortam olması nedeniyle açık bir şekilde ortaya çıktı.

There is a growing body of research in the democratization of science, participatory governance, and citizen science within the extant Science and Technology Studies (STS) literature. The COVID-19 pandemic is a challenge not only in the medical sense but also for public policy due to limited data availability and deliberation process in policy making. This study focuses on the role of data activists in citizen-centered public policy making during the COVID-19 pandemic in Turkey. We examine two cases to argue that there was a data vacuum and data activists got extremely creative with the available data to satisfy the public’s hunger for information and to facilitate the deliberation process through Twitter. In each case, data activists challenged the official discourse and provided their data analysis in a clear and concise manner that could be understood by the public easily. Twitter’s growing importance in the democratization of science became obvious, as it was the medium where most interaction happened.