Geleceğin Alternatif Protein Kaynakları


Creative Commons License

Şensoy I.

Besleyici ve Sağlıklı Gıda : Gıda Endüstrisinden Sofraya - 2023, Sedef Nehir EL, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.68-74, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.68-74
  • Editörler: Sedef Nehir EL, Editör
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Alternatif protein kaynaklarına yönelik araştırmalar, dünyanın artan nüfusu, çevresel endişeler ve hayvansal protein üretimine olan bağımlılığımızı azaltma ihtiyacı gibi nedenlerle teşvik edilmektedir. Bitkisel proteinler, laboratuvarda yetiştirilen etler, böcek proteinleri ve mikrobiyal proteinler, günümüzde mevcut olan alternatif protein kaynaklarındandır. Bitki bazlı proteinlerin üstün besin değeri onları öncelikli tercih haline getirir. Kültür etleri, hayvanların kesilmesi gerekmeksizin laboratuvar ortamında üretilen etlerdir. Böcek proteinleri, düşük maliyetli ve çevre dostu bir seçenek olabilirken, mikrobiyal proteinler sentezlenmesi ve tasarlanmasıyla özelleştirilebilir bir protein kaynağı sunmaktadır. Ancak, güvenlik, etik, yasal ve düzenleyici zorluklar da dahil olmak üzere bu alternatif protein kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili endişeler vardır. Bu endişelere dikkat edilmesi, alternatif proteinlerin insan sağlığını veya çevreyi tehlikeye atmadan uzun vadeli sürdürülebilirliği için esastır. Hem bol hem de çevre dostu olan alternatif protein kaynaklarının bulunması ve bunların ayrıştırılarak kullanılması gelecekte çevresel hasarın önlenmesi ve beslenme gereksinimlerinin karşılanması için önemlidir. 

ABS TRACT Research into alternative protein sources is encouraged by the world’s growing population, environmental concerns, and the need to reduce our dependence on animal protein production. Vegetable proteins, lab-grown meats, insect proteins, and microbial proteins are among the alternative protein sources available today. The superior nutritional value of plant-based proteins make them the top choice. Cultured meats are meats produced in a laboratory environment without the need to slaughter the animals. Insect proteins can be a low-cost and environmentally friendly option, while microbial proteins offer a customizable protein source by being synthesized and engineered. However, there are concerns about using these alternative protein sources, including safety, ethical, legal and regulatory challenges. Attention to these concerns is essential for the long-term sustainability of alternative proteins without endangering human health or the environment. Alternative protein sources that are both abundant and environmentally friendly and their separation are important to prevent environmental damage in the future and to meet nutritional needs.