MARMARA DENİZİ DİJİTAL İKİZİ VE YÖNETİM PLANI ÖNERİLERİ


SALİHOĞLU B., YÜCEL M., TEZCAN D., FACH B. A., ÖREK H., ARKIN Ş. S., ...Daha Fazla

III. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 6 - 09 Aralık 2022, ss.39-40

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.39-40
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son 20 yıl içinde Marmara Denizi’nin en derin bölgelerindeki oksijen değerleri ciddi azalmalar göstererek hipoksi sınırı olarak görülen 80 mikromoların altına inmiştir. Marmara Denizi üzerindeki baskı unsurları çok çeşitlidir ve sektörel çözümler yeterli değildir. Bunun yerine bütüncül ve sorumlulukların paylaşıldığı yaklaşım ve önlemlere ihtiyaç vardır. Bu kapsamda, Marmara Denizi’nin mevcut durumunun ortaya konması, modelleme çalışması ile kirlilik yüklerinin azaltılması, noktasal kirlilik kaynaklarının belirlenmesi, ekosistem temelli yaklaşım esas alınarak Marmara Denizi’nin korunmasına yönelik eylemlerin oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
MARMOD projesi ile Marmara Denizi’ne özgü çevresel yönetim ve ekolojik yaklaşımlı su kalitesi iyileştirme planlarının oluşturulması ve olası orta-uzun vadeli yönetim planlarının üretilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda son dönemlerde ortaya çıkan müsilajın izlenmesine yönelik yoğun gözlem çalışmaları yapılmış ve daha önce denizlerimizde gerçekleştirilmemiş tekniklerle, yüksek çözünürlüklü ctd gözlemleri (ScanFish) ve çoklu derin deniz örneklemeleri (multi-corer) yapılmıştır. Bunlara ek olarak, öncü çalışma olan Marmara Denizi Dijital İkizi oluşturulmaya başlanmıştır. MARMOD projesi kapsamında ilk aşamada Marmara Denizi fiziksel ve ekolojik 3 boyutlu modeli ile deniz, havza, atmosfer ve sosyoekonomik girdiler entegre edilmiştir. Dijital ikiz karar verici, vatandaş, bilim insanı ve tüm son kullanıcılara gerçek zamanlı olarak denizin her noktası ile ilgili görsel-sayısal bilgi akışı sağlayabilecek durumdadır. Bu bilgi ile denizin iyi çevresel duruma gelmesi ve deniz ekonomisi sektörlerinin ekosistem ve değişen iklimle uyumlu biçimde iyileştirilmesi ana hedeftir.

In the last 20 years, the oxygen values in the deepest parts of the Marmara Sea have declined significantly below 80 micromolar, which is considered the limit of hypoxia. Pressures on the Marmara Sea are very diverse and sectoral solutions are not sufficient. Instead, holistic and shared responsibilities approaches and measures are needed. In this context, the necessity of revealing the current situation of the Marmara Sea, reducing the pollution loads with modeling work, determining the point pollution sources, and creating actions for the protection of the Marmara Sea on the basis of an ecosystem-based approach has emerged.
MARMOD project is aimed to develop environmental management and ecological approach water quality improvement plans specific to the Sea of Marmara and to produce possible medium-long term management plans. In this context, intensive observation cruises have been carried out to monitor the mucilage that has emerged recently, and high-resolution ctd observations (ScanFish) and multiple deep-sea samplings (multi-corer) have been made with techniques that have not been performed in our seas before. In addition to these, the pioneering work of the Marmara Sea Digital Twin has begun to be created. Within the scope of the MARMOD project, in the first stage, the physical and ecological 3D model of the Marmara Sea and the sea, basin, atmosphere and socioeconomic inputs were integrated. The digital twin is in a position to provide real-time visual-digital information flow about every point of the sea to decision makers, citizens, scientists and all end users. With this knowledge, the main objective is to achieve good environmental status and to improve the marine economy sectors in harmony with the ecosystem and the changing climate.