Salmonella bakteriyofajlarının fenotipik karakterizasyonu ve tavuk etindeki uygulamaları


Yücefaydalı A., Yetişkin S., Güzel M., Yeniköylü F., Soyer Küçükşenel Y.

Viruses of Microbes 2023, Tbilisi, Gürcistan, 3 - 07 Temmuz 2023, ss.217

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tbilisi
  • Basıldığı Ülke: Gürcistan
  • Sayfa Sayıları: ss.217
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Patojen mikroorganizmalardaki antibiyotik direnci sorunu, dirençli enfeksiyonların giderek artması nedeniyle kritik bir halk sağlığı sorunudur. Temel neden, veterinerlik ve gıda endüstrilerinde antibiyotiklerin aşırı kullanımıdır. Tifoid olmayan Salmonella (NTS), küresel gıda kaynaklı hastalıklara önemli bir katkı sağlamakta olup, yüksek seviyelerde ilaç direncine sahiptir ve  kümes hayvanlarında yaygındır. Bakteriyofajlar adı verilen virüsler ile Salmonellakontaminasyonunun önlenmesi için mümkündür. Bu çalışmada, daha önce karakterize edilmiş 5 farklı faj, çiğ tavuk göğsünde bakteri yükünün azaltılması için kullanılmıştır. Bakteriyofajlarla 4 °C'de 7 gün boyunca işlenen çiğ tavuk göğüsü örneklerinde bakteri hücre sayıları önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir. (P < 0,05). 1 gün sonunda, tüm fajlar için en az 2 log (CFU/mL) azalma ve 1 haftanın sonunda tüm fajlar için 1 log (CFU/mL) azalma gözlemlenmiştir. Bu bulgular, fajların tavuk göğüs etindeki Salmonella spp. bakterilerinin canlılığını azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, faj karışımı çiğ tavuk göğüs etinde Salmonella spp.'nin biyokontrolü için potansiyel bir anti-bakteriyel ajan olarak kullanılabilir ve gelecekte çeşitli kümes hayvanları endüstrilerinde kullanılabilir.