2. Ulusal Tek Sağlık Kongresi, Ankara, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2023
Patojenik Escherichia coli türleri ülkemiz de dahil olmak üzere dünyada salgınlara sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre gıda kaynaklı E. coli salgınları her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin enfekte olması sonrası birçok can kaybına, vücutta kalıcı hasara ve ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir (Pires, Majowicz, Gill, & Devleesschauwer, 2019). Hastalığa yol açan E. coli türleri bulaşı olmuş gıdalar, su ya da hastalık taşıyan hayvanlarla direkt temas yoluyla geçebilmektedir (CDC, 2014). Enterohemorajik grubunda yer alan E. coliO157:H7, verotoksin üreten gıda kaynaklı en önemli patojenlerden biri olarak kabul edilmektedir. İnsanlarda diyare, kusma, kanlı dışkılama gibi problemlere yol açarken hemolitik üremik sendrom gibi çok tehlikeli enfeksiyonlara da yol açabilmektedir (Tosun & Gönül, 2003). Bunun yanı sıra bakterinin antibiyotiklere karşı direnç göstermesi veya giderek direnç kazanması, antibiyotik kullanımını tartışmalı hale getirmiştir (Doğan vd., 2001). Bu sebeple, antibiyotik kullanımına karşı alternatif bir yol olarak bakteriyofajlaröne sürülmüştür. Bu sebeple, bu çalışmada E.coli’ya karşı bakteriyofaj izolasyonu yapılmıştır.