TÜRKRAD 2019 Türk Radyoloji Derneği Radyoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 6 - 08 Kasım 2019, ss.1-5
Biyolojik dokular farklı elektriksel özelliklere sahip olup, sağlıklı bir dokunun bu özellikleri fizyolojik aktivite ile değişebildiği gibi, normal ve patolojik doku arasında da farklılık göstermektedir. Dokuların bu özellikleri tıbbi görüntüleme amaçlı özgün bir kontrast yaratmaktadır. Örneğin, beyin iskemisi ve hemorajik inmeyi ayırt etmede iletkenlik dağılımının ölçülmesi etkili bir yöntem olabilir. Çünkü, beyin iskemisi oluştuğunda ilgili bölgenin iletkenlik değeri normal değerinin %60’ına kadar düşebilir ancak hemorajik inme durumunda böyle bir etki gözlenmez.
Düşük frekans (0-1 kHz) elektriksel iletkenlik tensörü görüntülerinin, elektriksel iletkenlik ve gözenekli bir ortamda su moleküllerinin öz difüzyonları arasındaki ilişkiden faydalanılarak elde edilmesi amacıyla Difüzyon Tensörü Manyetik Rezonans Elektriksel Empedans Tomografisi (DT-MREET) önerilmiştir. Bu yöntemde, difüzyon tensörü doğrusal bir katsayı ile çarpılmasıyla elektriksel iletkenlik dağılımı görüntüleri elde edilebilmektedir. Hücre dışı iletkenlik ve difüzyon oranı (HDİDO) olarak bilinen bu katsayı, görüntülenen bölgeye en az iki doğrusal bağımsız yönde akım uygulanması () ile oluşturulan akım yoğunluğu dağılımları aracılığıyla elde edilmektedir.
Bu çalışmada, toplam görüntüleme süresini azaltmak ve DT-MREET yönteminin klinik uygulamalarda kullanılabilirliğini kolaylaştırmak amacıyla difüzyon tensörü ve akım yoğunluğu dağılım verilerinin eşzamanlı kaydedilmesine olanak tanıyan fırıl yankısı tabanlı bir darbe dizisi geliştirilmiştir.
Yönbağımlı iletkenlik dağılımına sahip bir görüntüleme fantomuyla yapılan deney sonuçları önerilen darbe dizisinin difüzyon tensörü görüntüleme ve MREET taramalarını birleştirebildiğini göstermektedir.
Teşekkür:
Bu çalışma Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 116E157 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir.