A Standard Method Verification for Determination of Sugar Content of Commercial Fruit Juices by HPLC


Doğan T., Şeker T.

Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, cilt.51, sa.289-295, ss.289-295, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Tuğba Doğan* , Tamay Şeker
Molecular Biology and Biotechnology R&D Center, Central Laboratory, Middle East Technical University, Ankara, Turkey.
Ö Z
Bu çalışmada, TS EN 12630 standart metodunun doğrulanması ve piyasada bulunan meyve sularının şeker içeriklerinin
yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Laboratuvar söz konusu standart test metodundaki
performansını göstermek için, standart metodun parametrelerini teyit etmelidir. Bu amaçla piyasadan temin edilen portakal
sularında Sükroz, Glikoz ve Fruktoz analizi yapılmıştır. Metodun prensibi, şekerlerin hareketli faz yardımı ile izokratik elüs -
yon ile bir katyon-değiştirici reçine üzerinde ayrılması, diferansiyel kırılma indisi (RI) dedektörü ve dış standart metodu
kullanılarak saptanması esasına dayanmaktadır. Gün içi ve günler arası analizler ile yöntemin doğruluk ve kesinliği belirlene -
rek metot verifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Meyve suyu örneğine eklenen şekerlerin geri kazanım değerleri sukroz, glikoz
ve fruktoz için sırasıyla %92, %99 ve %96 bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kromatografi, şeker analizi, HPLC, paketli meyve suyu.
A B S T R A C T
This study aimed to verify the standard test method TS EN 12630 and determine the sugar contents of commercially
available fruit juices by high pressure liquid chromatography. A laboratory should verify the standard test method pa -
rameters in order to show its performance for the analysis, under consideration. For this purpose, Sucrose, Glucose and
Fructose were analysed in orange juices obtained from the market. The principle of the method is based on the separation
of sugars on a cation-exchange resin by isocratic elution with mobile phase, detection using a differential refractive index
(RI) detector and external standard method. Accuracy and precision were performed via intraday and inter day studies
to determine of accuracy and the precision (generally accepted as repeatability and reproducibility) for the standard test
method. The recovery values of the sugars added into juice sample were found 92%, 99% and 96% for sucrose, glucose and
fructose, respectively.