Kuzeydoğu Akdeniz balık populasyonlarında son 40 yıldaki değişimler, bu değişimlerde ötrofikasyon, balıkçılık baskısı, iklim ve Lessepsian göçünün rolü ve değişimlere yön verme olasılıklarının araştırılması


Akkuş G., Gücü A. C. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2021 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Denizler üzerindeki baskılar her geçen gün artmakta ve bunun sonucunda da ekosistemler önemli değişimlere sahne olmaktadır. Bu değişimler bilinse de pek çok yerde değişimin boyutları ve değişime neden olan ana tehditler sadece tahmin edilmekte, durum net olarak ortaya konulamamaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri değişimleri ortaya koyacak, özellikle değişim öncesi şartları gösterebilecek referans durumu da içeren, uzun zaman serilerine dayalı veri setlerinin olmamasıdır.

 

Bu bağlamda Akdeniz, kapalı bir havza olması ve medeniyet tarihi boyunca ağır kullanıma sahne olması nedeniyle iklim değişimleri, yabancı tür baskısı, kirlilik, balıkçılık baskısı gibi tehditlerin bir arada gözlenebildiği bir denizdir. Akdeniz’in Kuzeydoğu köşesi ise sayılan tehditlere bağlı olarak ekosistemde meydana gelen değişimlerin en hızlı gözlendiği bölgelerdendir. Bu bölgede ılıman karakterdeki ekosistem bir insan ömründen daha kısa bir sürede subtropikal bir yapıya dönüşmeye başlamıştır.

 

ODTÜ-DBE 1980 yılından beri Kuzeydoğu Akdeniz’de deniz araştırmaları gerçekleştirmekte ve hem balık/balıkçılık hem de oşinografik veriler toplamaktadır. Önerilen bu proje kapsamında toplanacak güncel verilerle eldeki demersal, pelajik balıklar ve hidrografi veri setlerinin 40 yıllık bir süreci kapsayacak hale getirilmesi hedeflenmektedir. Ekosistemin iki önemli bileşeni olan balık ve hidrografiye ait bu uzunlukta bir veri seti sayesinde Kuzeydoğu Akdeniz ekosistemindeki değişimlerin gidişatının belirlenmesi açısından önemli ipuçlarının elde edilebileceği düşünülmektedir.

 

Balık topluluklarında gözlenen değişimlerin Kuzeydoğu Akdeniz kıta sahanlığı üzerindeki tehditlerle ilişkilendirilerek modellenmesi de ekosistemin tehditlere verdiği tepkiler konusunda öngörülerde bulunulmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca, dönüşümün yönünün ve ekosistemin dışsal faktörlere verdiği tepkinin sayısallaştırılabilmesi projenin nihai hedefi olan, balıkçılık yoluyla sistemin manipüle edilebilmesinin araştırılmasına olanak sağlayacaktır.

 

Bu kapsamda elde edilen tüm çıktıların kullanılacağı modellerle mevcut balıkçılık düzenlenmelerinde yapılacak (zaman, mekân, süre) değişimleri içeren senaryoların modeller üzerinden test edilmesi hedeflenmektedir. Bu yolla geri dönüşü olmayan bu dönüşüm sürecine yön verebilme olanakları araştırılacaktır.