Akış Destekli Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ve NMR Relaksometrenin Gıdalarda in vitroSindirim İzleme Aracı Olarak Kullanılması


Creative Commons License

Özvural E. B., Mert B., Mazi B. G., Öztop H. M. (Yürütücü)

TÜBİTAK - AB COST Projesi , 2021 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK - AB COST Projesi
  • Başlama Tarihi: Haziran 2021
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2024

Proje Özeti

Tabii, işte metninizin olduğu gibi verilmiş hali:


---


İnsan gastrointestinal (GI) kanalındaki gıda sindirimi, sürekli ve dinamik bir süreçtir ve gerçek GI sisteminde olup biteni tam olarak yansıtabilen bir sindirim sistemi tasarlamak; karmaşık GI motilitesi, anatomik yapılar, besin sindirimi için hayati önem taşıyan, ancak tamamen simüle edilmesi zor olan hormonlar ve insan GI yolunun doğal karmaşıklığı gibi sebeplerden ötürü oldukça zordur. Daha gelişmiş ve biyolojik olarak daha gerçeği yansıtan veya kolay ve hızlı sindirim metotları geliştirmek için her geçen gün daha fazla çaba ve teknolojik yenilik kullanılmaya çalışılmaktadır. Zamansal alanda NMR Relaksometre (TD-NMR) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çeşitli kalite kontrol yöntemlerini geliştirmek için kullanılabilen tahribatsız bir analiz teknikleridir. Son yıllarda birçok gıda sistemindeki fizikokimyasal değişiklikleri izlemek ve açıklamak için kullanılmaktadırlar, fakat gıdaların in vitro sindirim çalışmalarında uygulandığı sınırlı sayıda çalışma vardır.


Bu projenin amacı, in vitro sindirimi takip etmek için sürekli akış modda çalışacak olan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tekniğini kullanarak sindirim çalışmalarında fiziksel özelliklerin incelenmesi bakımından fayda sağlayacak bir yöntem geliştirmektir. Proje önerisinin sunulduğu ilgili COST Aksiyonunun (CA15209: EURELAX) ‘Gıda ve çevre uygulamaları çalışma grubunun’ alanı ile de birebir uygun olan öneride, sindirimi takip etmek için gıdalarda kullanımı artmaya başlayan pickering emülsiyonlar model sistemler olarak kullanılacak, tükürükten mideye ve mideden bağırsağa geçiş, MR görüntülerinden elde edilen sinyal gücündeki değişikliklerle ‘online’ olarak tespit edilecektir.


Bu çalışmada, pickering emülsiyonlar, sindirimle birlikte reolojik değişikler gösterdiği için model gıda olarak seçilmiştir. Bu emülsiyonların içeriğine göre mide ortamında jelleşebilmektedir. Bu durum mideden bağırsağa boşalım hızını etkileyecek önemli bir değişimdir ve reolojik özelliklerin anlık takibi ile izlenebilmektedir. Intragastrik jelleşme olarak da bilinen bu süreç için bu projede akış destekli MRG kullanılacaktır. İntragastrik jelleşmenin takibi için MRG'yi kullanan in vivo çalışmalar vardır, ancak sürekli akışlı destekli bir MRG sisteminin sindirim davranışını amacıyla kullanan herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Sürekli akış destekli masa üstü MRG ekipmanı kullanarak sindirimi sürecini ‘in vitro’ izlemeyi sağlayarak, in vivo çalışmalara kıyasla daha standart ve daha hızlı yeni bir yaklaşım geliştirilmiş olunacaktır.


Pickering partikülleri, damla yüzeyine geri dönüşümsüz adsorpsiyon yoluyla emülsiyonları stabilize eder ve damla ara yüzeyini değiştirebilir. Projede model gıda olarak kullanılacak olan pickering emülsiyonlar için daha önce literatürde çalışılmamış ve sindirim davranışı incelenmemiş sistemler de kullanılacaktır. Proje kapsamında, farklı kaynaklardan elde edilen hidrokolloidler (ksantan, ayva çekirdeği müsilajı, gam arabik, karrageenan ve peynir altı suyu izolatı; bezelye protein izolatları) kullanarak intragastrik olarak jelleşen pickering emülsiyonlarının sindirim davranışı akış destekli MRG yöntemi incelenecektir. Polisakkaritler, intragastrik jelleşme için tek başına yeterli olamayacağından projede farklı polisakkarit kaynakları proteinlerle kombine edilecek; pickering partikül üretilecek ve böylece midede jelleşen pickering emülsiyonlar elde edilecektir. Akış destekli MR sisteminden elde edilecek bilgileri desteklemek amacı ile ayrıca; reolojik karakterizasyon, parçacık boyutu büyüklüğü, mikroskop deneyleri, lipoliz çalışmaları yapılacaktır.