INNOSOLPOWER, YENİLİKÇİ YÜKSEK GÜÇ YOĞUNLUĞUNA SAHİP MİKRO-TERMAL GÜNEŞ ENERJİSİ DEPOLAMA


Akmandor S., Bayer Ö. (Yürütücü), Tarı İ., Desideri U.

TÜBİTAK Uluslararası Çoklu İşbirliği Projesi , 2021 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Uluslararası Çoklu İşbirliği Projesi
  • Başlama Tarihi: Ocak 2021
  • Bitiş Tarihi: Ocak 2024

Proje Özeti

Proje, konsantre günes enerjisi (CSP) sistemleri için düsük maliyetli, yüksek enerji yogunluklu bir mikro-termal enerji depolama (μTES) biriminin etkin bir sekilde çalısmasını göstermeyi amaçlamaktadır. Teknigin bilinen durumuna kıyasla, bu termal depolama teknolojisinin karakterizasyonu için;

1) Bir günes CSP?si ile elde edilen, ısı transfer sıvısı (HTF) ile giris sıcaklıgı daha yüksek olan ortam ısı pompası (HP) kullanılarak verimli bir TES'nin gelistirilmesi ve test edilmesi. Amaç, yüksek bir TES depolama yogunlugu, minimum tepki süresi ve en yüksek çevrim verimliligi saglamaktır,

2) Yüksek güç yogunluklu TES malzemesinin seçimi. Önerilen HTF, son teknoloji ürünü, çevre dostu bir sogutucudur. Referans TES faz degisim malzemesi (PCM) olarak su kullanılmaktadır. Nihai çözüm, optimize edilmis bir HTF ve bir ısı degistirici mimarisine sahip yüksek güç yogunluklu bir TES'dir.

3) Ana alt sistemlerin ve bilesenlerin test edilmesi. HP için yeni, verimli bir döner ark kanatlı kompresör kullanmayı öneriyoruz.

4) μTES'in bir kW-ölçekte bir CSP tesisi ile entegrasyonu gerçeklestirilir.

5) LCOE'de detaylı maliyet azaltma analizi ve etkisi gerçeklestirilir.

Proje laboratuvar (Teknoloji Olgunluk Düzeyi 4, TRL 4) seviyesinden baslar ve konsorsiyum ürün gelistirmeyi TRL 6 veya daha yüksek seviyeye getirir. Üstün termal performansa ve daha az yer gereksinimine sahip bu uygun maliyetli termal enerji depolama ürününün Solar CSP proses uygulamaları (örnegin enerji, gıda, ilaç veya kimya endüstrisi) arasında önemli bir pazar payı yakalaması beklenmektedir.