Fenilketonüri Hastalığının Erken Teşhisi ve Takibi için Bir Hasta Başı Tanı Sisteminin Geliştirilmesi


TÜBİTAK Projesi, 2018 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2018
  • Bitiş Tarihi: Mart 2021

Proje Özeti

Fenilketonüri (FKÜ) otozomal çekinik kalıtım gösteren metabolik bir hastalık olup hastalarda fenilalanin (FA) amino asitini, tirozin amino asitine çeviren fenilalanin hidroksilaz (FAH) enziminin fonksiyon bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Hastaların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarında biriken FA amino asiti ve yan metabolit ürünleri (fenilpirüvik, fenillaktik vb.) santral sinir siteminde miyelinizasyonu bozarak mental-motor geriliğe neden olmaktadır. Ülkemizde her 20 -25 kişiden biri bu hastalığın taşıyıcısı olduğundan, hastalığının ülkemizde görülme sıklığı ve sahip olduğu hasta popülasyonu açısından dünyada 1. sırada yer almaktadır. Yenidoğan döneminde tanı alan hastalarda fenilalaninden fakir diyet tedavisi ile zekâ geriliği önlenebildiğinden erken tanı, tedavi ve takibe başlanması önem taşımaktadır. Günümüzde kan fenilalanin ölçümü için bakteriyel büyüme inhibisyon testi (Guthrie), florimetrik immünoassay, enzimatik kolorimetrik test, HPLC (direkt amino asit analizi için) ve Tandem kütle spektrometrisi (MS/MS) metodları kullanılmaktadır. Tüm bu metodlar için tam donanımlı sağlık merkezlerine ve bu merkezlerde bulunan gelişmiş cihazlara, teknik alt yapıya ve eğitilmiş personele  ihtiyaç duymaktadır. Fakat, yenidoğan bebeklerden toplanan tüm kan örnekleri, sadece Ankara ve İstanbul olmak üzere 2 merkez tarafından taramaktadır. Hastalığın tanısı ve izlenme sürecinde, işlemlerin uzun zaman alması, pahalı olması ve en önemlisi hasta popülasyonunun sıklıkla bulunduğu Karadeniz, İç, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki hastaların, tedavi merkezlerinin uzaklığından dolayı buralara gitmek istememeleri nedeniyle hastalarının kan fenilalanin düzeylerinin takibinin istenen aralıklarda yapılamaması karşılaşılan en büyük dezavantajlardır. Bu nedenle kan fenilalanin ölçümü için kolay, ucuz ve mümkünse evde uygulanabilir bir metodun geliştirilmesi oldukça önemlidir.

 

Bu sebeplerden dolayı sunulan projenin amacı, Fenilketonüri hastalığının erken tanısına ve tedavi sürecinin takibine imkan veren Disk-Üstü-Laboratuvar analiz (Lab-on-a-CD) sistemi tabanlı yeni bir hasta başı test sisteminin prototipinin geliştirmektir. Bu sistem kapsamında ölçüm cihazı, CD şeklinde tek kullanımlık kartuşlar ve bu kartuşlardaki odacıklarda kullanılacak reaktifler ve elektrotlar geliştirilecektir.

 

Proje kapsamında geliştirilecek test sistemi birçok yenilikçi yaklaşımı kapsamaktadır;

·         Sistem, FKÜ hastalığının tanı ve tedavisinde kullanılacak ilk Elektrokimyasal Disk-Üstü-Laboratuar analiz (Lab-on-a-CD) sistemi olacaktır.

·         Bir damla kan (50 μl) ve pikolitre hacmindeki reaktif kimyasallar kullanılacağından uygun üretim maliyeti ile ilk ve tek olacaktır.

·         Geliştirilecek olan test sistemi hem taşınabilir hem de kantitatif sonuç verebilen bir sistem olacaktır.

·         Geliştirilecek sistemin bir platform teknolojiye dönüşebilecek nitelikte olması çok özgündür. Sistem tek bir analiz cihazı ve farklı testler için özelleştirilmiş tek kullanımlık kartuşlardan oluşacaktır. Ölçüm tekniğinin çok pratikleşmesi ile birçok kanaldan çoklu testler yapılması özgündür. Kartuşlara konulacak çoklu kanal yapısı ile hastadan alınan numune birden fazla kanala ayrılacak ve farklı metabolik hastalıkların (tirozinemi, akçaağaç şurubu, hastalığı vb.) tanı testleri için de uygulanabilecektir.

·         Projede geliştirilecek sistemin sadece ülkemizde değil, kullanım kolaylığı ve maliyet özellikleriyle dünyada yenilikçi olacak olması da projenin önemli özgün değerlerinden biridir.

 

Ölçüm cihazı, pille çalışan, küçük boyutlu elektrokimyasal analiz yapabilen bir ölçüm ünitesi ve kan plazmasını ayırmak için kullanılacak düşük güç tüketen mini-santrifüj ünitesinden oluşacaktır. Test kiti ise, tanısı istenen teste göre özelleşebilen (bu projede FKÜ tanısı için) ve ilgili reaktif maddeleri içeren, mikro kanallar/odacıklar taşıyan, düşük maliyetli, kullanımı basit ve aynı anda birden fazla hastalığı veya hastayı teşhis edebilecek tek kullanımlık kartuşlardan oluşacaktır. Bu proje kapsamında da uygulanması planlanan elektrokimyasal ölçüm yöntemi gerek düşük maliyeti gerekse de minyatürize edilebilirlik açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Fenilalanin miktarının elektrokimyasal olarak ölçülmesi, fenilalanin dehidrogenaz (PDH) enzimi varlığında NAD+’nin NADH’e oksidasyonunun sağlanması ve NADH oksidasyon reaksiyonunun amperometrik olarak saptanmasını esas almaktadır. Proje kapsamında geliştirilmesi planlanan test sistemi, CD şeklinde tek kullanımlık kartuşlar ve bu kartuşlardaki odacıklarda kullanılacak reaktifler ve elektrotlardan oluşacaktır.

 

Sunulan proje önerisi yüksek derecede disiplinlerarası bir araştırmayı kapsamaktadır ve Analitik kimya, Biyokimya, Biyoloji, Tıp, Makine, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği gibi farklı alanlarda uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle proje ekibi titiz bir şekilde alanlarında uzman kişiler tarafından seçilmiştir. Proje yürütüsü ve araştırmacılarının konu ile ilgili başarıyla tamamlanmış ve hala aktif olan projelerinin olması, sunulan proje çalışması sırasında çıkabilecek problemlerin, projenin işleyişini etkilemeyecek şekilde çözülebilmesi açısından önemlidir

 

Önerilen projenin ulusal sağlık teknolojileri sektöründe katma değeri yüksek, yenilikçi yönünün ön planda olmasının yanında, sağlık alanında uygulama projelerine temel teşkil edecek ve girdi sağlayacak teknolojik ürün ve bilgi üretimine yönelik olması ve aynı zamanda hasta başı tanı amaçlı kullanılabilme özelliğinden dolayı, çağrı konusuyla son derece uyumlu olduğu görülmektedir. Ülkemizin hasta başı (point-of-care) tanı teknolojileri konusundaki gücünü, rekabetini, ilgili sektörlerin ve işletmelerin inovasyon potansiyelini arttıracağı düşünülmektedir. Ayrıca, önerilen çalışma bilimsel veri üretmek için önemli bir potansiyele sahip olup, elde edilen bilgiler patentlenerek biyomedikal sektöründe kullanılabileceği gibi saygın dergilerde yayınlanarak literatüre de katkı sağlayacak şekildedir.