Aktif gıda ambalajlama için bezelye unu bazlı gallik asit içeren biyofilmlerin geliştirilmesi


Creative Commons License

ŞÜMNÜ S. G. (Yürütücü), ŞAHİN S.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ocak 2020
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2021

Proje Özeti

Bu çalışmanın amacı, gallik asit ve homojenizasyon yönteminin (yüksek hızlı homojenizasyon ve

ultrasonikasyon) bezelye unu bazlı aktif filmlerin fizikokimyasal özellikleri ve filmlerin lipid oksidasyonuna karşı

aktivitesi üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Aktif filmlerin su buharı geçirgenliği sonuçları gallik asit ilavesiyle

yaklaşık %16 artmıştır. Ayrıca, aktif filmler, gallik asidin plastikleştirici etkisi ve film yapısının serbest

hacmindeki artış nedeniyle daha yüksek uzama ve esnekliğe sahip bulunmuştur. Ultrasonikasyonla hazırlanan

filmlerin fenolik içerikleri yüksek hızlı homojenizasyonla hazırlananlara göre daha yüksek olmasına rağmen

antioksidan aktiviteleri aynı bulunmuştur. Filmler model bir gıdaya, zeytinyağına daldırılmış ve 2 hafta boyunca

40ºC'de saklanmıştır. Filmlerin lipit oksidasyonu üzerindeki etkilerini incelemek için peroksit değeri, TBARS, panisidin değeri ve totox analizi yapılmıştır. Aktif filmler, birincil lipit oksidasyon ürünleri olan hidrojen

peroksitlerin oluşumunu %28'e kadar azaltmıştır. Ek olarak, aktif filmlerin kullanımı, kontrol numunelerine

kıyasla totoks değerlerini %20'ye kadar azaltmıştır. Homojenizasyon yöntemine bakılmaksızın, gallik asit katılımı

zeytinyağı oksidasyonunu önemli ölçüde azaltmıştır. Bu nedenle, gallik asit içeren bezelye unu filmleri, hassas

gıdaların oksidasyonunu en aza indirmek için bir ambalaj malzemesi olarak kullanılabilir