Karmaşık Geometriye Sahip Hacimli Seramik Parçaların Konvansiyonel Yöntemlerle Sinterlenmesi


Creative Commons License

Dericioğlu A. F. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2007 - 2008

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2007
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2008

Proje Özeti

Bu çalışmada, yüksek sıcaklık dayanımı ve tokluğu ile termal şok rezistansı itibariyle yapısal uygulamalar için uygun olabilecek silisyum nitrür, alumina ve itriyum oksit ile stabilize edilmiş zirkonyum oksit eklenmiş alumina hacimli seramiklerin karmaşık geometriye sahip şekillerinin hız kontrollü konvansiyonel sinterleme yöntemi kullanılarak üretimi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, çeşitli proses parametrelerinin alumina seramik malzemesinin sinterlenme karakteristiği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde üretim koşullarının optimizasyonuna çalışılmış ve gerçekleştirilen bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar kullanılarak, karmaşık geometriye sahip hacimli alumina ve itriyum oksit ile stabilize edilmiş zirkonyum oksit eklenmiş alumina seramik malzemelerin üretimi ve üretim esnasında kesit farklılıklarından kaynaklanabilecek olası sorunların incelenmesi konularında çalışmalar yürütülmüştür.

 

Bu çalışmalara ek olarak, azami yoğunluğa ulaşmak ve artık gözenek miktarını asgariye indirmek için yüksek sinterleme sıcaklıklarına gereksinim duyulan silisyum nitrür seramik malzemesinin üretiminde çalışmalar, yüksek sinterleme sıcaklıklarının sebebiyet verebileceği olası bir ayrışmayı engellemek için ihtiyaç duyulan azot atmosferi ortamının bu proje kapsamında temin edilen örtülü fırında sağlanabilmesi konusu üzerine yoğunlaşmıştır.

 

Elde edilen numunelerin yoğunluk değerleri Arşimet prensibi kullanılarak hesaplanmış, iç yapı incelemeleri ve faz analizi çalışmaları sırasıyla taramalı elektron mikroskobu ve X-ışınları kırınım cihazları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, karmaşık geometriye sahip hacimli seramik parçaların mekanik özelliklerinin karakterizasyonu sertlik ölçümleriyle yapılmıştır.