Single cell genomics of the brain in healthy controls and disease (Tekil hücre genom analizi yoluyla sağlıklı ve hasta bireylerin beyinlerinin incelenmesi)


Creative Commons License

SOMEL M. (Yürütücü)

TÜBİTAK Uluslararası Çoklu İşbirliği Projesi , 2015 - 2018

  • Proje Türü: TÜBİTAK Uluslararası Çoklu İşbirliği Projesi
  • Başlama Tarihi: Aralık 2015
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2018

Proje Özeti

Tıp ve biyoloji ilerledikçe, hem canlılığın mekanizmalarınında hem de hastalıklarda bireyler arasında ve bireylerin hücreleri arasında varyasyonun rolü giderek daha fazla anlaşılmaktadır. Bu projenin amacı, insan beyninde kromozom kopya sayısı varyasyonu (KR-KSV) yaygınlığını, görülme sıklığı, bölgesel dağılım ve kromozom bileşenlerinin çeşidine göre normal koşullar altında, yaşlanma esnasında ve Alzheimer Hastalığı’nda belirlemektir.

 

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, normal veya Alzheimer hastası yetişkin insan beyinlerinden örneklenen nöronlarda, kromozom ya da kromozom parçalarının kaybı ya da çiftlenmesine bağlı olarak KR-KSV meydana geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca sporadik tip Alzheimer Hastalığı’nda (AH), KR-KSV taşıyan nöronlarda hücre ölümünün başka nöronlara göre daha hızlı bir şekilde gerçekleştiği bulunmuştur. Bu bulgular, yetişkinlerde KR-KSV taşıyan nöronların ve glia hücrelerinin, merkezi sinir sisteminde yaygın bir şekilde bulunabileceğini, aynı zamanda işlev bozukluğu ve hücre ölümü yaşamaya daha meyilli olduklarını ima etmektedir. Aynı bireye ait hücreler arasında görülen genomik ve epigenetik çeşitliliğin yaşlanma ve hastalıklarda ciddi rolü olması kuvvetle muhtemeldir.

 

Gelinen noktada, hem sağlıklı ve AH sebebiyle zarar görmüş beyinlerde, hücreler arası çeşitliliğin genetik arka planının anlaşılması için KR-KSV görülme sıklığının hangi kromozomlarda, hangi oranda, ayrıca hangi tür ve beyin bölgelerinde gerçekleştiğinin tasviri gerekmektedir. Bu amaçla, Rusya, Almanya, Türkiye ve Fransa'da toplam dört araştırma grubu olarak, tek tek nöron ve glialarda KR-KSV sıklığının ilk defa kapsamlı tespiti ve bu olgunun sonuçlarının anlaşılması için bir dizi yöntem bir arada kullanılacaktır: Birincisi, proje ekibinin daha önce geliştirdiği yöntemlerle, sabitlenmiş örneklerde interfaz kromozomal çok renkli floresan in situ hibridizasyon (multicolour-interphase FISH” ya da MI-FISH) ve interfaz kromozoma özel çok renkli bant görüntüleme (“interphase chromosome-specific multicolour banding” ya da ICS-MCB) kullanılarak farklı beyin bölgelerinde ve farklı türlerde KR-KSV sıklığı incelenecektir. İkincisi, daha az sayıda örnekte KR-KSV tüm kromozomlar arasında aynı yöntemlerle incelenecektir. Üçüncüsü, KR-KSV tekil hücre tüm genom rastgele dizileme (“single cell shotgun genome sequencing”) yoluyla incelenecektir.

 

Bu proje, çağımızın başlıca sağlık sorunlarından biri olarak giderek öne çıkmakta olan Alzheimer Hastalığı’nın (AH) mekanizmasının araştırılması çalışmalarına yeni bir boyut kazandıracaktır. Nöron ve glialar arasında KR-KSV ilk defa sistematik biçimde, farklı teknolojiler kullanılarak ortaya konacaktır. Sonuçlarımız, KR-KSV’nin epigenom, trankriptom ve hücre fizyolojisi üzerinde etkilerinin ve aynı zamanda da sebeplerinin araştırılmasına dönük birçok çalışmaya temel oluşturacaktır. Yapacağımız çalışma Alzheimer Hastalığı’nın genetik arkaplanın anlaşılmasına katkı sağlayarak, uzun vadede epigenoma müdahale yoluyla KR-KSV bulunan hücreleri tedavi etmeyi amaçlamaktadır.

 

Projenin Türkiye ayağında, Almanya’da ayrıştırılan beyin hücrelerinden genom dizilenmesinin organizasyonunu ve genom dizileme verilerinin biyoenformatik ve istatistiksel analizi yürütülecektir.