Özgün Polimerler Ve Nonfulleren Akseptörler İçeren Yarı Şeffaf Üçlü Karışım Organik Güneş Hücrelerinin Geliştirilmesi


Çırpan A. (Yürütücü), Yıldırım E., Kanbur Y., Hızalan Özsoy G., Yıldız D. E.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2023
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

Fosil yakıtların öngörülebilir tükenişi ve ciddi bir problem haline gelen küresel ısınma sorunları sebebiyle düşük maliyete sahip, temiz ve yenilenebilir teknolojilere yönelim zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır. Mevcut çevre sorunlarını ve yetersiz enerji kaynakları göz önünde bulundurularak, akademide ve endüstride araştırmalar güneş enerjisi temelli fotovoltaik teknolojilerin geliştirilmesine kaymıştır. Temiz ve yenilenebilir enerji teknolojisinin gelişiminde, güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebepler göz önüne alındığında, güneş enerjisi temelli fotovoltaik cihazlarda, organik güneş hücreleri (OSC) esneklikleri, ucuz olmaları ve bant üretime uygun olmalarıyla öne çıkmakta ve bu alanda çok önemli ilerlemeler kaydettikleri görülmektedir.

Organik güneş hücreleri (OSC) yapımında birkaç yıl öncesine kadar sıklıkla alıcı ünite olarak kullanılan fulleren türevleri üstün yük taşıma özellikleriyle ön plana çıkmaktadırlar, ancak sahip oldukları zor ve yüksek maliyetli üretim ve güneş ışımasını zayıf soğurma gibi dezavantajlara sahipler. Fulleren türevlerinin sahip oldukları bu dezavantajlar göz önüne alınarak son yıllarda bilim camiası fulleren içermeyen alıcılar üzerine yoğunlaşmış bulunmaktadırlar. Son araştırmalar sonucunda, fulleren içermeyen alıcılar kullanılarak %18 güç verimine sahip OSC’ler üretilmişlerdir. Kolay moleküler orbital enerji seviyesi mühendisliği, ucuz üretim maliyetleri ve yüksek güneş ışığı soğurması gibi özellikleriyle fulleren içermeyen alıcı küçük moleküller günümüzde fulleren içeren türevlere iyi birer rakip olarak öne çıkmaya başlamışlardır. Bu proje kapsamında NFA molekülleri, F ve Cl atomunu polimer ana iskeletinde içeren farklı π-köprüleri (tienotiyofen, selenofen, tiyofen) kullanılmasıyla özgün kinokzalin (Qx) yapı taşları sentezlenecek ve benzoditiyofen (BDT) yapı taşıyla polimerleştirilip özgün polimerler elde edilecektir. Elde edilen özgün BDT ve Qx içeren polimerler ile daha sonra Polimer:Akseptör1:Akseptör2 karışımının oranları değiştirilerek en az %14 verime sahip üçlü organik güneş hücreleri (TOSCs) geliştirilecektir.

Polimerlerin çözeltide ve film hallerinde ışığı soğurma özellikleri incelenecektir. Düz ve ters mimariye sahip güneş hücrelerinin üretimi ve ölçümleri için tüm prosesler azot atmosferli eldivenli kabin sistemleri içerisinde gerçekleştirilecektir. Cihazların J-V karakteristikleri güneş simülatörü altında incelenecektir. Elde edilen akım-gerilim eğrisinden kısa devre akım yoğunluğu (Jsc) ve açık devre gerilimi (Voc), dolum faktörü (FF), güç çevirim verimi (PCE) parametreleri hesaplanacaktır. Çözücü karışımları kullanma ve dışarıdan organik malzemeler ekleme gibi optimizasyon çalışmaları ile pil performansı geliştirilecektir. Gelen ışığın akıma dönüşüm verimi (IPCE) ise, IPCE ölçüm sistemi yardımıyla belirlenecektir.  Atomik kuvvet mikroskopisi (AFM) ve transmisyon elektron mikroskopisi (TEM) kullanılarak ince film morfolojileri belirlenecektir. Termal ve çözelti tavlama yöntemlerinin morfolojiye etkisi araştırılacaktır. Yük mobiliteleri SCLC metodu ile belirlenecektir.

Inorganik güneş hücreleri  opak yapıları  (AVT değeri %0) ve inorganik malzemelerin değişmeyen optik özellikleri sebebiyle yarı şeffaf güneş hücresi uygulamaları için uygun değildir. Organik güneş hücrelerinde kullanılan organik malzemelerin elektronik ve optik özelliklerini sentetik metotlarla değiştirmek mümkündür. Yarı şeffaf güneş hücreleri için uygun olan tek teknoloji organik güneş hücreleridir. Bu proje kapsamında, organik yarı şeffaf güneş hücreleri üretilecek ve  J-V, EQE ve ortalama ışık geçirgenliği karakterizasyonları yapılacaktır.

Bu projede, hücre üretiminde özgün polimerlerin ve sentezlenecek olan özgün nonfulleren akseptörlerin kullanılmasıyla ve bunun literatürde henüz yenilikçi bir yöntem kullanılarak yapılması öngörülmüştür. Bu bağlamda hem güneş hücrelerinin geliştirilmesi hem de üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ön plandadır. Söz konusu hücrelerin üretim faaliyetleri detaylı şekilde irdelenecek bilgi birikimine de katkıda bulunacaktır. Proje kapsamında özgün 18 adet verici tipi konjuge polimer ve 2 adet fulleren içermeyen alıcı tipi küçük molekül sentezlenecek olup, söz konusu özgün malzemeler kullanılarak üç bileşenli organik güneş hücreleri üretilecektir. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla patentler alınması ve yüksek etki faktörlü dergilerde yayın yapılması hedeflenmektedir.