Türki̇ye’de sürdürülebi̇li̇r gıda si̇stemleri̇nde tüketi̇ci̇ davranışı di̇nami̇kleri̇ ve poli̇ti̇kalar


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Öğrenci: Nihan Atay Haspolat

Danışman: HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU

Özet:

Bu tezde sürdürülebilir gıda sistemlerinde tüketim dinamiklerini belirleyen tüketici davranışları sebep ve sonuçlarıyla incelendi ve Türkiye’de gıda konusunda tüketime yönelik kamu politikalarının ne ölçüde amacına uygun olduğu analiz edildi. Bu doğrultuda sürdürülebilir gıda sistemlerinin yapısı, gıda tüketicisi davranış ve tercihlerini etkileyen faktörler konusundaki mevcut literatür ile gıda tüketicisine yönelik yapılan farklı kamu politikaları ile Türkiye’deki uygulamalar incelendi. Bununla birlikte, eğitim ve gelir düzeyi yüksek, evli, çocuklu, 25-40 yaş arasındaki 13 kişiyle (7 anne, 6 baba) yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirildi. Çalışmada, Türkiye’de gıdaya yönelik kamu politikalarının farklı boyutlarda uygulandığı ve kişilerin uygulamalar konusundaki bilgisinin yeterli olmadığı tespit edildi. Ayrıca farklı ihtiyaçlara sahip tüketici beklentilerine uygun politika oluşturmak konusuna önem verilmesi ve politikalara olan güvenin yeniden inşa edilmesi için var olan eksikliklerin giderilmesi gerektiği düşünülerek bazı önerilerde bulunuldu.